Altena kent een rijk verenigingsleven: sport, cultuur, vrije tijd, natuur enz. Om het lidmaatschap te stimuleren wordt de contributie laag gehouden. Hierdoor blijft de vereniging ook toegankelijk voor zoveel mogelijk mensen. Een meestal krappe begroting. Daarbij zijn de energiekosten voor verenigingen met een eigen gebouw en/of terrein vaak een grote kostenpost. Met eenvoudige duurzame maatregelen kan een vereniging al snel 10-15% op de energiekosten besparen. Voor investeringen in bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of led-verlichting is subsidie mogelijk tot wel 30%.
Mogelijke besparingen & verduurzamingen
Bij (sport)verenigingen met een eigen buitenaccommodatie is er snel een besparing te realiseren door LED veld- en terreinverlichting te installeren. Als de vereniging dat ook nog combineert met zonnepanelen dan wordt de businesscase al snel interessant. Vooral omdat er tot 30% subsidie op de investering mogelijk is. Voor verenigingen met een eigen gebouw zijn de reguliere besparingsmogelijkheden voor utiliteitsbouw van toepassing.
Naast de veldverlichting zijn ook de verlichting en verwarming rondom de clubgebouwen en de tribune interessant om naar te kijken.
Waar moet u verder rekening mee houden:
- Clubhuizen, kantines, etc. > 100 m2 moeten een energielabel C hebben
- Uitvoeren van de verplichte maatregelen – kies bij branche voor ‘Sport en recreatie’. U kunt dan zien welke maatregelen u moet nemen en u krijgt een kostenindicatie voor de verschillende maatregelen.
- informatieplicht energiebesparende maatregelen – naast het nemen van de verplichte maatregelen, moet u de overheid informeren over welke maatregelen u al heeft genomen én welke nog niet.
- De sportsector heeft zich verbonden aan het landelijke energieakkoord. De afspraken die hierover zijn gemaakt kunt u op deze routekaart inzien.
Volg de link bij de hier boven genoemde onderwerpen voor meer informatie.
Zijn er regelingen en subsidies?
Voor investeringen in energiebesparende maatregelen zijn fiscale regelingen en subsidies beschikbaar. Op de website van RVO ziet u een volledig overzicht van de mogelijkheden. U kunt zoeken per branche, per maatregel of doel van de investering. De belangrijkste regelingen voor (sport)verenigingen zijn:
- SDE++: Stimulering Duurzame Energieproductie is voor bedrijven die hernieuwbare energie (gaan) produceren uit bijvoorbeeld zonnepanelen. De subsidieregeling staat open voor hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in de categorieën Biomassa, Geothermie, Water, Wind en Zon. U kunt niet langer aanvragen in 2023. De regeling is gesloten voor aanvragen. Dit wordt waarschijnlijk in maart 2024 weer opengesteld.
- Investeringssubsidie Duurzame Energie: de ISDE is er voor de aanschaf van een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.
- BOSA: Sportverenigingen kunnen via de BOSA regeling (Bouw en Onderhoud Sport Accommodaties) extra subsidie krijgen op duurzame maatregelen in hun accommodatie.
Advisering
Om na te gaan welke maatregelen voor uw club interessant zijn er gecertificeerde adviseurs die de vereniging hierin volledig kunnen ontzorgen. Vraag via het formulier op de Contact pagina een vrijblijvend gesprek aan met een gespecialiseerde adviseur. De zaken waarin zij u kunnen ondersteunen zijn:
- Opstellen van een energierapportage
- Analyseren rapportage en matchen adviezen met wensen vanuit sportorganisatie
- Beoordeling verplichte besparingsmaatregelen en meldingsplicht
- Opstellen plan van aanpak
- Begeleiding offertetraject
- Doorvertaling plan van aanpak naar businesscase (financieringsplan)
- Beoordeling subsidie
- Nazorg en vraagbaak tijdens realisatie
Grip op uw energierekening?
Ga nu besparen met subsidie tot wel 30%
Financiering
Sportlening BNG duurzaamheidsfonds
Sportverenigingen kunnen een sportlening aanvragen bij het BNG Duurzaamheidsfonds voor de verduurzaming van hun accommodatie. Met een garantie van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport, is het mogelijk om deze leningen aan te bieden tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief van slechts 0,75% van de hoogte van het gevraagde leningsbedrag in rekening, verhoogd met een bedrag van € 500,-. (december 2023).
Stichting Maatschappelijk Financieren
Financieren voor Verenigingen (onderdeel van Maatschappelijk Financieren) biedt een overzichtelijk vijf stappenplan aan waarmee een financieringsvraag vlot verloopt. De stichting is de tussenpersoon voor de vereniging richting de gemeente (in verband met borgstelling) en onderhandelt met mogelijke kredietverstrekkers voor de club. Zo kunnen met name voor grotere investeringen gunstige leningen worden gerealiseerd.
Vragen of hulp nodig?
Bij Altena Onderneemt Slim kunnen we helpen bij de meldplicht of het verzorgen van een subsidie. Ook voor andere vragen kunt u contact met ons opnemen via het formulier op de contactpagina.