Sinds 1 februari heeft toezichthouder ACM de werkwijze voor het verwijderen van niet-gebruikte gasaansluitingen van consumenten en andere kleinverbruikers aangepast. Verbruikers die zich via mijnaansluiting.nl aanmelden, kunnen hun gasaansluiting kosteloos laten verwijderen. Onder de voorwaarde dat de netbeheerder zelf kan bepalen wanneer de werkzaamheden plaatsvinden. Mocht u willen kiezen voor een specifieke datum, dan zijn de kosten voor u.
Deze aangepaste werkwijze is ingevoerd omdat huishoudens door een uitspraak van het College voor Beroep van het bedrijfsleven (CBb) wel zouden moeten betalen als zij expliciet een verzoek hebben gedaan om de gasaansluiting te verwijderen, terwijl zij niet hoeven te betalen voor de kosten van de werkzaamheden als een aansluiting weggehaald wordt omdat deze langer dan een jaar niet wordt gebruikt. De ACM vindt dit onwenselijk omdat het verwarrend is en leidt tot veiligheidsrisico’s.
Huishoudens die hun huis aardgasvrij maken geven aan hun leverancier door vanaf welke datum zij hun contract voor de levering van gas willen beëindigen. Voor de opzegging geldt dat er een opzegtermijn van 30 dagen is en moet erbij het opzeggen van een vast contract mogelijk een opzegvergoeding betaald worden. Vervolgens kunnen zij via de website mijnaansluiting.nl aan de netbeheerder doorgeven dat zij hun gasaansluiting vanaf diezelfde datum niet meer gebruiken. De netbeheerder zorgt er dan voor dat de niet-gebruikte gasaansluiting in het kader van de veiligheid verwijderd wordt. De netbeheerder plant de werkzaamheden hiervoor zelf in, zodat die de verwijdering zoveel mogelijk kan combineren met andere werkzaamheden. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven hier dan niet voor te betalen.
Het weghalen van niet gebruikte gasaansluitingen is een veiligheidseis die is ingevoerd op advies van de veiligheidstoezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen. Wanneer gasaansluitingen een lange periode ongebruikt blijven liggen is het risico op schade bij graafwerkzaamheden groter. Er kunnen lekkages ontstaan en deze zijn gevaarlijk voor alle omwonenden.
De ACM vindt het belangrijk dat het verwijderen van gasaansluitingen in de nieuwe Energiewet en onderliggende regelgeving op een ondubbelzinnige manier wordt geregeld. De verdeling van de verwijderkosten is daarbij ook een belangrijk aandachtspunt. De ACM is hierover ook in gesprek met de netbeheerders en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het ministerie van EZK heeft onlangs het Energiebesluit waarin dit geregeld kan worden ter consultatie gepubliceerd.
Voor meer informatie kunt u kijken op Thuisbaas.nl
Bron: Thuisbaas