Nieuwe subsidie verduurzaming bedrijfspand

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft bekend gemaakt dat het ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) gaat steunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Dat geldt ook voor agrarische ondernemers. De subsidie bedraagt maximaal 2.500 euro.

Wanneer mkb-ondernemers niet onder de energiebesparingsplicht vallen, kunnen zij subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Bent u geïnteresseerd, dan helpt één van de adviseurs van Altena Onderneemt Slim u met het uitzoeken wat de beste manier is om energie te besparen en hoe u de CO2-uitstoot van het bedrijfspand én de bedrijfsvoering kunt beperken.

De adviseur kijkt met u mee naar onder andere: isolatie, zonnepanelen, zonneboilers, een warmtepomp of een combinatie van deze oplossingen. Hierbij is de energiewinst een belangrijk aspect van het totaaladvies, zodat u als ondernemer goed in beeld krijgt wat er te besparen is in de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld aangaande koeling, spoeling, licht of elektraverbruik.

Gebruikers van deze subsidieregeling krijgen 80 procent van het advies vergoed, de overige 20 procent is voor rekening van de ondernemer zelf.

Voorwaarden zijn dat het bedrijf een relatief laag energieverbruik heeft: minder dan 50.000 kilowattuur elektriciteit en 25.000 m3 aardgas én dat het niet onder de Energiebesparingsplicht valt. Voor deze groep ondernemers is namelijk nu nog weinig mogelijk qua subsidie op verduurzaming.

Aanvraag indienen

Een aanvraag indienen kan van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RvO.nl). Ga nu vast aan de slag, want bij de regeling geldt: op is op. Neem daarom nu alvast contact op voor een afspraak met  één van de adviseurs.