Kerken

Kerken zijn bijzondere gebouwen om energie te besparen. Soms is er sprake van een monument waardoor voor de hand liggende maatregelen niet mogen. Daarnaast is er vaak sprake van een korte tijd waarin er een aangename temperatuur moet zijn. Al met al een uitdaging om een kerkgebouw energiezuinig te maken. En een sluitende businesscase te krijgen.

Toch zijn er een aantal logische stappen waarmee de duurzaamheid van het kerkgebouw kan worden verbeterd. Neem hiervoor contact met ons op. Of vind aanvullende informatie op de websites van de organisaties die we hieronder noemen.

Waar moet u rekening mee houden:

Ook kerken hebben te maken met verplichtingen op het gebied van energiebesparing en verduurzamingen. We vermelden hier de regelingen die mogelijk van toepassing zijn. Op de betreffende webpagina kunt u nagaan of een verplichting voor u van toepassing is.

Via bovenstaande links vindt u meer informatie over deze regelgeving en mogelijke subsidies.

Subsidies

Voor kerken zijn een aantal subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen van de kerkgebouwen of het produceren van duurzame energie:

  • ISDE: de Investeringssubsidie Duurzame Energie is gericht op het verduurzamen van gebouw & installaties
  • SDE++: de Stimulering Duurzame Energieproductie is mogelijk van toepassing in geval van produceren van duurzame energie op/bij kerkgebouw. U kunt niet langer aanvragen in 2023. De regeling is gesloten voor aanvragen. Dit wordt waarschijnlijk in maart 2024 weer opengesteld.
  • SCE: de Stimuleringsregeling Co√∂peratieve Energieopwekking is gericht op collectieve productie van duurzame energie, bijvoorbeeld op/bij een kerkgebouw

Meer informatie over deze regelingen vindt op de pagina Subsidies van deze website.

Energiebelasting

Kerken kunnen de helft van de energiebelasting terugvragen. Op de site van de belastingdienst kunt u meer informatie vinden en het formulier downloaden waarmee u deze terugvraag kunt indienen bij de belastingdienst.

Informatie van andere organisaties

Er zijn een aantal organisaties die u verder kunnen helpen bij het verduurzamen van uw kerk:

  • Groene kerken

    Deze organisatie ondersteunt kerken op een breed terrein bij het verduurzamen. Uitgebreide informatie vindt u op de website van de Groene Kerken.
  • Monumenten

    Voor monumentale kerkgebouwen kunt in informatie vinden op de website van de RvO.

Vragen of hulp nodig?

Voor uw duurzaamheidsvragen kunt u uiteraard ook met ons contact opnemen. Vul uw gegevens in op het formulier op de contactpagina. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.