Per sector

Detailhandel

Waar begin ik?

Voor de detailhandel is er een lijst verplichte maatregelen (EML) die goed als leidraad kan fungeren bij het realiseren van besparingsmaatregelen.

Quick wins

Met deze eenvoudige aanpassingen bespaart u direct energie:

1. LED-verlichting

Veel winkels  maken nog gebruik van TL- en halogeenverlichting. Vervangt u deze lampen door LED-verlichting, dan bespaart u de helft op uw energiekosten voor verlichting.  Bovendien gaan LED-lampen veel langer mee en zijn ze goedkoper in onderhoud. Een goede investering dus, waarmee u op eenvoudige wijze energie kunt besparen.

2. Glasisolatie

Het gebruik van isolerend glas zorgt direct voor een gunstiger energielabel. Door glas ontsnapt veel warmte. Maak daarom gebruik van dubbelglas of hoogrendementsglas (HR++). Met deze glassoorten kunt u uw winkel goed isoleren; ‘s zomers hoeft u minder te koelen en ‘s winters minder te stoken. Hierdoor verlaagt u uw energieverbruik.

3. Luchtsluis

Installeer een tochtsluis of draaideur bij de ingang om de binnentemperatuur constant te houden. Zo blijft ‘s zomers warme buitenlucht buiten en ‘s winters de warmte binnen in de winkel.

Waar moet u verder rekening mee houden:

Volg de link bij de hier genoemde onderwerpen voor meer informatie.

Zijn er regelingen en subsidies?

De regelingen en subsidies die mogelijk van toepassing zijn vindt u hier.

Voor investeringen in energiebesparende maatregelen zijn fiscale regelingen en subsidies beschikbaar. Op de website van RVO ziet u een volledig overzicht van de mogelijkheden. U kunt zoeken per branche, per maatregel of doel van de investering. De belangrijkste regelingen voor detailhandel zijn:

  • EIA: de Energie investeringsaftrek is er voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. U kunt 49% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.
  • MIA/Vamil: de Milieu-investeringsaftrek is er voor bedrijven die investeren in milieuvriendelijke technieken. De MIA geeft een investeringsaftrek oplopend tot 36% van het investeringsbedrag. De Vamil biedt u de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten op een door uzelf te bepalen tijdstip af te schrijven.
  • SDE++: Stimulering Duurzame Energieproductie is voor bedrijven die hernieuwbare energie (gaan) produceren uit bijvoorbeeld zonnepanelen. De subsidieregeling staat open voor hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in de categorieën Biomassa, Geothermie, Water, Wind en Zon. U kunt niet langer aanvragen in 2023. De regeling is gesloten voor aanvragen. Dit wordt waarschijnlijk in maart 2024 weer opengesteld.
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie: de ISDE is er voor de aanschaf van een aansluiting op een warmtenet, warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.
  • SEBA: De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfs Auto’s is bedoeld voor ondernemers die een nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto kopen of hier een financial of operationeel lease contract voor afsluiten. Einddatum is 31 december 2024.

Voor de eerste twee regelingen is het noodzakelijk dat u belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting.

Vragen of hulp nodig?

Bij Altena Onderneemt Slim kunnen we helpen bij de meldplicht of het verzorgen van een subsidie. Vul dan uw gegevens en uw vraag in bij  het formulier op de contactpagina.