Alles over het verduurzamen van je bedrijfspand (webinar) 

Op 12 december 2023 vond het webinar van MKB-Nederland en Rabobank plaats met als thema ‘Alles over het verduurzamen van je bedrijfspand’. 

U kunt hier de webinar terugkijken.

Jeroen Sloof van Bureau Bos deelde in deze webinar zijn kennis, inzichten en ervaringen als eigenaar, architect, ontwikkelaar én huurder van zijn compleet verduurzaamde bedrijfspand. “Het is belangrijk om een stip op de horizon te hebben. De isolatie van de gebouwschil kun je sowieso aanpakken. Verder is het goed om te kijken wat je al kunt doen totdat netcongestie de bottleneck wordt.” 

Ook Marianna van Keep van Verstegen Spices & Sauces – winnaar van de EZK Energy Award – deelde haar ervaringen en praktische tips vanuit het Rotterdamse familiebedrijf. “Wij hebben alles opgepakt wat mogelijk is aan verduurzaming. Begin zo snel mogelijk met verduurzamen. Ik verwacht dat de beschikbaarheid van producten nog veel ingewikkelder gaat worden in de toekomst. Je hoeft niet meteen de marathon te lopen, begin met kleine stapjes.” 

Selina Roskam van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijksrelaties (EZK) vertelt over de wetgeving richting 2030 met renovatiestandaarden en energie labels voor gebouwen. “De vraag is natuurlijk: hoe kun je van het aardgas af? Maar kijk ook vooral wat je nú al kunt doen. Bijvoorbeeld met de juiste instellingen van je huidige installaties. Hiermee zijn besparingen mogelijk zonder dat je hoeft te investeren.” 

Merel Meerman, een Business Developer Sustainability bij de Rabobank was ook aanwezig en vertelde over wat de Rabobank kan en wil betekenen om het energieverbruik naar beneden te brengen. Ze vertelt ook waarom dit zo belangrijk is voor zowel het milieu en voor uw portemonnee. “Duurzaamheid is belangrijk voor de waardevastheid van een pand. Dit is naar de toekomst toe vaak ook direct van invloed op het pensioen van de ondernemer.” 

Martin Kloet van MKB-Nederland vertelde waarmee DEB.nl mkb-ondernemers helpt met energiebesparing. “Het bedrijfsleven zet al forse stappen. Met DEB.nl kunnen ondernemers overzicht creëren in energiebesparende maatregelen die ze nog kunnen of moeten nemen. Je maakt met DEB.nl als het ware een digitale inventarisatie om van je plan tot realisatie te komen. Ook verwijzen we naar gecertificeerde energieadviseurs. Alles op onafhankelijke basis.” 

Het webinar vond plaats onder (bege)leiding van moderator Wouter Truffino. Kijk hier de webinar terug.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Deb.nl

Bron: DEB.nl